Yüzey gerilimi, sıvının yüzeyinde yapışkan damlacıklar oluşturmayı sağlayan kuvvettir. Yüzey gerilimi birçok yönden ortaya çıkabilir ve bu nedenle ölçmenin birkaç yolu bulunmaktadır.Örneğin asılı damla test tekniği, bir damlanın yüzey gerilimini ölçmede sıklıkla kullanılır. Bu yöntemde, düşmeden hemen önce asılı bir damlanın yüksek çözünürlüklü bir makina kullanılarak görüntüsü alınır ve damlanın şekli ve temas açısı analiz edilerek yüzey gerilimi ölçülür.
Ayrıca bir sıvı yüzeyindeki yüzey gerilimi ölçülürken, başka teknikler kullanılmaktadır. En sık baş vurulan yöntemlerden biri Du Nouy halkası yöntemidir. Bu test sırasından platinden yapılan bir halka bir sıvının yüzeyine bırakılır ve daha sonra kontrollü bir cihaz ile yavaşça halka yüzeyden kaldırılır. Bu sırada sıvının halkadan ayrılması için gereken kuvvet hesaplanır. Elde edilen değer, sıvının yüzey gerilimi ölçüsü ile ilgilidir.
Ortam sıcaklığında normal bir su yüksek yüzey gerilimine sahiptir, ancak farklı kimyasal maddelerin eklenmesi ile bu durum değişmektedir. Yüzey gerilimi olmadan, en küçük cisimler bile suya batar. Örneğin büyük toz parçacıkları su üzerinde yüzmez, dibe çöker. Bu durum ekosistemlerin çökmesine neden olur ve tüm deniz yaşamı bu yüzden ölebilir.
Suyun yüksek yüzey gerilimi, bitkilerde suyun, insanlarda ve hayvanlarda kanın taşınması gibi işlemler için gereklidir. Suyun yüzeyinin içbükey hareketi, bitkilerin topraktan suyu çekmelerine yardımcı olmaktadır. Sanayide yüzey gerilimi, yağmurluklar, araba cilaları ve benzer modern teknolojilerle çok yakından ilgilidir.
EUROLAB, özel test laboratuvarı hizmetleri kapsamında yüzey gerilimi test hizmetleri de vermektedir. Bu hizmetler sayesinde işletmeler daha etkin, yüksek performanslı ve kaliteli test hizmetleri almış olmakta ve müşterilerine, güvenli, hızlı ve kesintisiz hizmet vermektedir.
Özel test laboratuvarı hizmetleri kapsamında verilen yüzey gerilimi test hizmetleri yanı sıra EUROLAB, başka özel test hizmetleri de vermektedir.