Fenolik sararma testleri, tipik olarak beyaz veya pastel renkli tekstil ürünlerinin taşınma veya depolanması sırasında sararmasına karşı haslığını değerlendirmek için yapılan bir test türüdür. Bu testler sırasında özellikle fenolik sararma, yani nitrojen oksitlerin sararabilir fenoller üzerindeki etkisinin neden olduğu tekstil maddelerinin renk bozulması incelenmektedir.
Nitrojen oksitler, sararabilir fenoller üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir ve tekstil ürünlerinde renk bozulmalarına neden olur. Fenolik sararmanın olması için şu üç bileşenin bir araya gelmesi gerekir: sararabilir fenoller (hidroksitler), azot oksitleri ve bazı pH değerleri.
Sadece beyaz veya pastel tonlarda değil, bazen koyu tonlar da bu oluşumdan etkilenmektedir. Fenolik sararma lif bozulması, renk tahribatı ve kimyasal yıkım şeklinde kendini gösterir.
Sararma riski bir temas testi şeklinde yapılmaktadır. Her test numunesi fenol emdirilmiş bir test kağıdı arasında katlanır. Test paketleri, beş test numunesinden ve antioksidan içermeyen polietilen filme sarılmış bir standart kontrol kumaşından oluşur. Bir süre sabit basınç uygulanan test numuneleri daha sonra orijinalleri ile karşılaştırılır ve sararmanın yoğunluğu standart gri skala ile değerlendirilir.
Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO), fenolik sararma testlerinde uygulanması gereken ISO 105-X18 standardını yayınlamış ve bir test yöntemi açıklamıştır. Bu standart ülkemizde de Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından şu başlıkla yayınlanmıştır: TS EN ISO 105-X18 Tekstil - Renk haslığı deneyleri - Bölüm X18: Malzemelerin fenolik sarılaşma potansiyelinin değerlendirilmesi.
EUROLAB, haslık test hizmetleri kapsamında fenolik sararma test hizmetleri de vermektedir. Bu hizmetler sayesinde işletmeler daha etkin, yüksek performanslı ve kaliteli test hizmetleri almış olmakta ve müşterilerine, güvenli, hızlı ve kesintisiz hizmet vermektedir.
Haslık test hizmetleri kapsamında verilen fenolik sararma test hizmetleri yanı sıra EUROLAB, başka tekstil test laboratuvarı hizmetleri de vermektedir.